Това ще даде възможност за летищата да бъдат сключени договори за концесия със заинтересовани компании за чартърни авиопревози и услуги.

Министерството на отбраната ще запази правото да ползва летищата при необходимост. На едно от летищата - това в Горна Оряховица в момента се извършват предимно полети с учебна цел.

Летището в Горна Оряховица е едно от петте в страната с международен статут и е единственото работещо в Централна България. Метеорологичните условия позволяват то да работи с минимални прекъсвания през цялата година. Ограничения за кацанията има само за машини от най-висок клас.

Христо Христов - Изп. Директор на летище - Горна Оряховица: "Има известни ограничения на летателност в зависимост от неговото натоварване, което то усвоява върху летателното поле."

От ръководството се надяват след концесията броят на чартърните и бизнес полети да се увеличи. Концесията се очаква и от община Горна Оряховица, която възнамерява да изгради стокова борса до аеропорта.

Никола Колев - Кмет Горна Оряховица: "Ако бъде факт концесията, то нашата задача ще бъде да привлечем частен капитал, да влезем в съдружие с решение на Общински съвет и да започнем работа по този пазар на производителите, пазар на едро."

От тук се осъществяват близо 8 000 полета, но капацитетът му позволява излитане на всеки половин час.