Как в жегите да се разхладим здравословно и правилно? Вижте опита на човек, израснал в сирийската пустиня, който наистина знае какво е адска жега.

Юсеф Ауад е роден в сирийския град Дер-ез-Зор, близо до границата с Ирак. Въпреки че от 30 години живее в България, никога няма да забрави жегите в Сирия - до 55 градуса на сянка. Местните хора имат три тайни за оцеляване в непоносимата горещина.

„Трябва много горещ чай да се пие! И става абсолютно по-хладно. Но особено чаят, който е от корените на дърво ликорус, пием го редовно при жегите”, разказва той. Чаят от ликорис е с леко горчив вкус, но помага на тялото ни да възстанови солите и минералите, които губим заради горещините.

Втората тайна са лютите чушки и подправки. Те побеждават летните стомашно-чревни инфекции, разхлаждат ни чрез изпотяване, но най-важното е, че съдържат веществото капсаицин. То забързва метаболизма и изгаря до 15-20 на сто калориите, които приемаме. Ефектът му е 2 в 1 - прохлада и отслабване.

„Вие сте известни с българската роза, известна е и навсякъде. Пием много сироп от рози, защото розата много помага да отблъснем топлината”, споделя още от рецептите си Юсеф.

Лекарите одобряват сирийските рецепти, но не и пиенето на ледена бира и алкохол. Леко подсоленият айран е за препоръчване, а дневният минимум охладена вода за пиене е 30 милилитра на килограм тегло.