Как съвременното концептуално изкуство може да стане комерсиално? Какви са материите, които ще носим тази зима?

Звездата на младия колубийски концептуален артист Ерик Равело изгря с инсталацията "Лана сутра", която се превърна в едно от най-обсъжданите произведения на Венецианското бианале тази година. Подкрепен от световна модна марка, той използва гипсови отливки за да пресъздаде различни любовни позиции от "Кама сутра". Всяка от 15-те инсталации се състои от 2 вплетени тела, облечени във вълнени нишки в различни цветове. Така по нетрадиционен и безспорен начин Равело наложи цветовете и вълната на есенно-зимната и колекция.

"Ние създадохме комуникационен център, който се намира в Тревизо. Това е една лаборатория, в която се развиват и обучават млади артисти. И това общуване между концептуалното изкуство и продукта, който създава Бенетон, е напълно търсен ефект за да може комерсиалното да подпомогне изкуството и младите автори. За нас е много важно като компания да дадем шанс на младите, много талантливите артисти да се развиват", заяви Мара Ронди, представител на световноизвестна модна марка.

Именно концептуалният проект "Лана сутра" отбеляза истинското завръщане на естествените материи в модата. Освен за традиционните жилетки, рокли и шалове, днес можем да ги видим като част от ботуши, чанти, плетени палта и аксесоари.

Темата за топлината е много актуална през настоящия зимен сезон - топлината като усещане, любов, допира с вълната. Това беше вдъхновението Бенетон у нас да пресъздаде една друга интерпретация на този проект "Лана сутра", а именно - танц, наречен "влюбени нишки" , заяви каза Теодора Тодорова, PR мениджър.

Днес инсталацията "Лана сутра" се показва из цял свят и провокира нови интерпретации по темата, доказвайки, че когато един некомерсиален проект въздейства емоционално и вълнува публиката, той се превръща в комерсиален...