Финансовият министър Пламен Орешарски определи ефекта от покачването на акциза за горивата върху населението като незначителен. Като приоритета на първия европейски бюджет председателят на бюджетната комисия Петър Димитров определи усвояването на ресурсите по европейските фондове, базирано на съвременните технологии общество.

Петър Димитров, Председател на Комисията по бюджет и финанси в НС: "Социалната насоченост на бюджета е приоритети с несимволично нарастване на пенсиите и заплатите."

Проектът на държавната хазна предвижда ръста на брутния вътрешен продукт догодина да е 5.8 на сто, инфлацията 4.4 процента, преките чуждестранни инвестиции над 2.7 милиарда евро, а валутния курс 1.55 за долар. Максималния размер на пенсията ще стане 490 лева, а необлагаемия минимум 180 лева. Предвижда се обаче увеличение на акцизите.

Пламен Орешарски, Министър на финансите: "Повишаването на акцизите на горивата, въглищата и кокса ще има незначителен ефект."

Според Орешарски целта на предвиденото в бюджета е да се повиши конкурентоспособността на икономиката.

* * *

Документът предвижда минималната работна заплата от 160 да стане 180 лева. Предвижда се необлагаемият минимум да се повиши от сегашните 180 на 200 лв. Размерът и съотношението на осигурителните вноски работодател- работник ще останат непроменени, a данък печалба ще падне от 15 на 10 на сто.

Предвиден ръст на пенсиите от 8,5 на сто, а на заплатите в публичния сектор от 10 на сто от 1-ви юли догодина. Следващата година средната работна заплата в публичния сектор ще достигне 397 лева. Ще има и увеличение на акцизите на някои видове горива и въвеждането им за въглищата, кокса и електроенергията.