В България няма случаи на опасен грип като този в Гърция, информира министърът на здравеопазването Божидар Финков. Все още не е ясно, какъв е вирусът, който причини смъртта на трима пациенти и разболя още около 30 души в южната ни съседка.

Гръцките епидемиолози съобщават на българското посолство в Атина, че са открили седем нови случая. Както вчера ви съобщихме, заради неизвестния, вирус гръцкото правителство затвори всички учебни заведения до края на седмицата.

Седемте новорегистрираните случаи са в областта Атика, континентална Гърция, Солун, Пелопонес и Крит. Най-често болните се оплакват от висока температура, отпадналост, болки в горните дихателни пътища. При повечето от тях вирусът поразява сърцето, като причинява възпаления на миокарда или перикардит.

Това до някъде навява на мисълта за вирусите "Кохзаки" от тип В, защото досега практиката показва, че те дават такива усложнения.

Вирусите Кохзаки тип В са едни от причинителите на миокардитите. Инкубационният период на тези вируси е до 10 дни, като усложненията на сърцето се проявяват до 2 седмици. "Кохзаките" са част от групата на ентеровирусите.

Между другото от същата група ентеровируси бяха и тези, които миналата година причиниха у нас висока заболеваемост от вирусен менингит.

Тези ентеровируси се разпространяват чрез мръсни ръце и замърсена храна. Затова лекарите препоръчват да се спазва добра лична хигиена. Според епидемиолозите няма връзка между заболелите от ентеровирусни инфекции деца в Кърждали и случаите в Гърция.

Никакъв паралел не може да бъде направен между децата в Кърджали и Гърция, защото болестта протича по различен начин.

Лекарите в цялата страна задължително ще вземат проби и серуми, ако техен пациент има оплаквания подобни на случаите в Гърция.

Поради недостатъчните данни около заболелите пациенти в Гърция, българското здравно министерство засега няма основание да препоръча ограничаване на пътуванията там. Агенция ТАНЮГ предава, че заради вируса, сръбското министерство на образованието и спорта от днес забранява всички ученически екскурзии в Гърция.