Петима моряци все още са в неизвестност, след като вчера претърпяха корабокрушение край нос Емине. Снощи бяха спасени петима от членовете на екипажа на потъналия съд "Карам-1". Днес беше извършен подводен оглед на кораба.

Има ли надежда момчетата да са оцелели?

Теоретично при тихо време и температура на водата около 15 градуса шансовете за оцеляване са около 12 часа, вече са изминали 25 часа. Все пак практиката неведнъж е опровергавала теорията.

"Карам-1", плаващ от Варна за Турция с 10 души на борда се озовава пред носа на идващия от юг танкер "Алесандро". И двата екипажа правят маневра в източна посока и танкерът удря задната част на кораба. "Карам" потъва за минути. Моряците дори не са имали време да си сложат спасителните жилетки.

Четирима от падналите зад борда са качени на спасителна лодка, спусната от танкера "Алесандро". Петият беше открит от катер на Гранична полиция. 34-годишният сириец Бахер Мафут е докаран около 8.00 часа сутринта в бургаската болница с белодробен оток от продължителния престой във водата и с частична амнезия.

Д-р Даниела Люцканова разказва: "Това, което успя да каже, беше, че много бързо се е случило всичко - за половин минута е настъпил инцидентът. Нямали са време да вземат мерки за безопасност по никакъв начин". Корабният инженер ще остане за наблюдение в болницата. Състоянието на останалите членове на екипажа е сравнително добро.

Министърът на транспорта Александър Цветков заяви, че по разкази на един от спасените вероятно двама от моряците са загинали веднага, тъй като ударът е бил в задната част на товарния кораб - където са били спалните помещения. Той обаче изрази надежда, че поне останалите трима моряци в неизвестност са все още живи.

При акостирането си на прищанище Варна моряците от "Алесандро" изглеждаха във видимо добро настроение. А по корпуса се виждаха следи от удара.

Освен спасителната операция по вода и по суша екипи на Гранична полиция през целия ден обхождаха крайбрежието от Поморие до Бяла.

България поема всички разходи по спасителната операция, в която участват Морска администрация, Гранична полиция, Военноморските сили и хеликоптер на Военновъздушните сили.

В bTV Новините директорът на Морска администрация Сергей Църнаклийски заяви, че възможността да бъдат намерени оцелели е почти нулева. „Въпреки огромните усилия на всички включени институции, днес не можем да се похвалим с радостен факт”, допълни той.