Лабораторните анализи са доказали наличието им в три от 10 групи продукта избрани от търговската мрежа. Сред тях са различни шоколадови и соеви изделия.

Шоколади, бисквити, вафли, месни и млечни продукти - всеки от тях може да съдържа генно модифицирани организми. Лабораторните анализи от Варна показват, че у нас е използвана генно модифицирана соя, а соята е твърде разпространена съставка за много храни.

Според представители на сдружение “Защитник на екологичното производство в България”, генно модифицираните култури ще дадат отражение върху здравето на хората. В страната ни има възможност нелегално да се внасят такива семена и готови продукти съдържащи такива организми.

Често генно модифицираните организми се съдържат в храни, които много от потребителите смятат за здравословни. И въпреки, че българския закон изисква съдържание на такива съставки да бъде изписвано на етикета - на практика той не се спазва.

Всъщност България има строг закон за генно модифицираните култури, но вече година и половина след влизането му в сила, той не се прилага.