В Пловдив вторият тур на президентските избори протече при по-ниска избирателна активност в сравнение с първия тур и без сигнали за сериозни нарушения. От районната избирателна комисия провериха около 300 секции по сигнал на Българското Сдружение за честни избори, че при сгъването на бюлетината не е спазено изискването за тайна на вота.

Оказа се, че най-голяма активност през деня проявиха следствените и лишените от свобода в Пловдивския Затвор и Ареста, както и болните.
В две от Хирургическите отделения на Университетската болница няма тъмна стаичка, в която хората там да упражнят вота си. За да е таен вота, избирателите гласуваха, оградени от параван.

Заради хепатита, не успяха да гласуват и болните в Инфекциозната клиника. В късния следобед активността в Пловдив нарасна до 30 процента, но остана малко по-ниска от тази на първия тур.

* * *

Избирателната активност в Шумен е по-висока на балотажа от колкото на първият тур от президентските избори, сочат данните от районната избирателна комисия. Двойно повече жители отидоха пред урните още в първите часове на изборния ден.
Други шуменци, примамени от хубавото време предпочетоха разходка сред природата.

В Районната избирателна комисия днес до 17.00 часа бяха постъпили три сигнала за нарушения. Два от тях за бюлетините-образец поставени пред избирателните секции, за които може да се счита, че агитират за определен кандидат.

* * *

Значително по-малко български изселници в Турция застанаха днес пред урните в Кърджалийско. Голяма част от семействата, дошли за мюсюлманския празник Рамазан Байрам, който съвпадна с първия тур на вота, са отпътували обратно. Въпреки това, междинните резултати от гласуването показаха по-висока избирателна активност сред населението, в сравнение с 22 октомври.

* * *

Тази сутрин на международната автогара в Кърджали пътниците, заминаващи за Турция, бяха в пъти повече от пристигащите. Според превозвачите, извънредни автобуси от южната ни съседка няма, а трафикът е в рамките на обичайното за почивните дни.

Сред изселниците има и такива, които признават, че не са упражнили правото си на вот.
Хайри Исмаил от село Паничково твърди, че 50 на сто от неговите съседи, които са се прибрали по родните места, не са си направили труда да гласуват. В село Боино, където избирателите по списък са 700, днес нямаше нито един дописан.

Като цяло гласуването в Кърджалийско премина спокойно, без жалби и инциденти. Отново най-висока бе активността сред избирателите в община Черноочене. Като най-ниска се очертава тази в областния град.

При много висока избирателна активност премина балотажът в Турция. Още в 15.00 часа броят на гласувалите надмина 32 хиляди.