Собственици на свинеферми продължават да ваксинират животните срещу чума, въпреки изискванията на Европейския съюз. Асоциацията на индустриалните свиневъди алармира, че по тази причина е възможно от началото на следващата година българското свинско месо да не може да се продава свободно както у нас, така и в чужбина.

Близо 40 % от месото, което ядем в момента се добива от така наречените "свински градчета". Това са ферми, които работят нелегално.

Точно под импровизирана ограда се намира голяма свинеферма, в която има 22 хиляди животни. Нелегалната свинеферма съществува от около два месеца и въпреки че от районната ветеринарно-медицинска служба знаят за нея, досега няма предприети мерки.

Според свиневъдите, нелегалните ферми са основният разпространител на чума. Заради риска от избухване на заболяването, което е смъртоносно, някои свиневъди продължават да ваксинират животните.

Официално никой не признава, а ваксината се продава нелегално. Тя не е опасна за хората, но използването и е забранено от Европейския съюз.
От Националната ветеринарно-медицинска служба официално отричат употребата на ваксината и обясняват, че не спират проверките за нерегламентирани ферми. Въпреки това, според свиневъдите, свинските градчета продължават да са проблем, а голяма част от животните в тях се отглеждат на сметища.