Засега това са предложения. Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу трябва да им даде "зелена светлина", уточнил източникът на Ройтерс. Той не пожелал да съобщи кои ще са областите, за които ще отговарят новите комисари.

Меглена Кунева коментира, че няма официална информация да е номинирана за еврокомисар и призова да не се прибързва. Няма да има потвърждение за заемането на поста, докато Европейският парламент не го приеме, допълни министърът по европейските въпроси пред Българското национално радио.

Днес министърът по европейските въпроси Меглена Кунева ще представи пред Германския Бундесрат напредъка на България в изпълнението на критериите за членство в Европейския съюз.

Акцентът ще падне върху изпълнение на ангажиментите в областите, в които са необходими допълнителни усилия. Припомням, че Германия ще ограничи достъпа на румънци и българи до трудовия си пазар, след присъединяването на двете страни към ЕС. От германското министерство на труда се мотивираха, че безработицата в Германия е висока и са принудени да ограничат свободното движение на работници и услуги.

Германия ще наложи ограниченията на три етапа. Вчера стана ясно, че и Великобритания и Ирландия ще наложат ограничения за достъпа до техния пазар на труда за българи и румънци след 1 януари 2007 година, когато България и Румъния стават пълноправни членки на Евросъюза.

Ограниченията в Ирландия ще важат най-малко две години. Великобритания всяка година ще обсъжда какви работници са необходими на нейната икономика.