След 10 дни страната може да затъне в животински отпадъци, ако до края на следващата седмица не бъде намерено предприятие, което да изгаря месокостното брашно. Това заяви пред Би Ти Ви директорът на екарисажа в Шумен.

Причината е, че предприятието ще спре да приема за обезвреждане отпадъци, заради залежаващите в двора 20 000 тона месокостно брашно.

Докато няколко институции си прехвърлят публично отговорността за софийския боклук, край екарисажа в Шумен тихо се трупат чували с месокостно брашно, които няма кой да унищожи. От няколко месеца циментовият завод в Девня отказва да приема за горене месоктостното брашно заради ремонт. В страната засега няма друго предприятие, което да отговаря на изискванията да гори опасния отпадък.

Всеки ден от преработката на животински продукти в Шумен остават по 10 тона месокостно брашно, а мястото за складиране в двора на екарисажа ще стигне до края на следващата седмица. Ако дотогава от земеделското министерство не намерят предприятие, което да го унищожава, екарисажът ще спре да приема отпадъци за обезвреждане.

От своя страна, месопреработвателните предприятия в страната могат да съхраняват отпадните продукти до 48 часа. Изискванията за хигиена и безопасност не позволяват те да бъдат трупани по-дълго време.

От ръководството на екарисажа твърдят, че около 20 пъти в продължение на година са предупреждавали земеделското министерство за предстоящата криза с отпадъците. Оттам са успокоявали, че се търси решение. В момента се водят преговори с един от циментовите заводи, но засега договор няма.