Днес е денят за размисъл преди утрешните президентски избори. От сутринта започна подготовката на избирателните секции в цялата страна. Комисиите в тях подготвиха бюлетините и помещенията за гласуване. След това избирателните секции бяха запечатани и ще отворят врати утре, точно в 6 часа сутринта.

Днес членовете на комисиите в избирателните секции за първи път се докоснаха до новите кутии за бюлетините. Освен с необходимите документи, всяка комисия е снабдена със свещи или фенерчета в случай, че електричеството в изборната нощ прекъсне. Членовете на избирателните комисии ще получат и пакети със суха храна от партиите, чиито кандидати се състезават в изборите.

И в Пловдив Районната избирателна комисия раздаде изборните материали на секционните избирателни комисии. Броят на бюлетините във всяка секция зависи от броят на присъстващите в избирателните списъци гласоподаватели. Секционните комисии в Пловдив получиха и туби с течен сапун, като част от хигиенните изисквания.

Ако някой избирател допусне грешка по време на гласуването утре, той може да получи само веднъж нова бюлетина. Сгрешената бюлетина трябва да бъде предадена веднага на секционната избирателна комисия.

***
От тази сутрин броят на автобусите в Кърджали е няколко пъти по-голям. Пристигащите от Турция двойни граждани казват, че идват в България за мюсюлманския празник Рамазан Байрям и специално за изборите.
Районната избирателна комисия очаква по-висока активност в сравнение с други области на страната.

Специално за изборите и за празника транспортните фирми пуснаха повече автобуси. Точният брой на пристигналите за изборите е трудно да бъде установен, защото автобусите са на много и различни фирми. Освен това, част от пристигналите са платили билета от 20 лева, а други са се възползвали от предложението на изселническите дружества за безплатен транспорт.
В районната избирателна комисия очакват по-висока активност на изборите в Кърджалийска област.

***
Тази вечер в 22 часа влиза забраната за продажба и консумация в заведения на алкохолни напитки. Изключения ще се правят за сватби и кръщенета, както и за тъжни обреди. Забраната пада утре в десет часа вечерта.

***
С извънредни новини и специални изборни студия Би Ти Ви ще осигури утре вашата пълна информираност за изборния ден. Дванадесет от репортерите на Би Ти Ви Новините ще бъдат в градовете Варна, Пловдив, Шумен и Кърджали, както и в Централната избирателна комисия и пред щабовете на кандидатите в НДК.

За да обсъждат вота, в студиото с Ани Цолова от 10.30 часа ще бъдат писателката Ваня Щерева, певците Румънеца и Енчев и бившият говорител на правителството “Сакскобургготски” - Димитър Цонев.

Вечерното изборно студио на Би Ти Ви започва в 19.15 часа. А първите изборни резултати, според социологическите агенции “Скала” и “Галъп”, ще чуете от Ирина Костадинова в 19.30 часа. Междувременно Би ти ви Репортерите в НДК ще добавят бърз и точен политически коментар.

Освен с политици и социолози в студиото Николай Бареков ще обсъжда изборите и с волейболиста Любо Ганев и Щуреца Кирил Маричков.
За различната и атрактивна гледна точка към вота очаквайте коментара на Иван и Андрей от “Сблъсък” и водещия на Survivor BG - Камен Воденичаров.

Изненадата на изборната вечер е "Жени говорят за мъже". Три от най-хубавите българки - Ирен Онтева, Таня Карабелова и Маги Вълчанова ще споделят мисли за това, колко е важно президентът на България да бъде хубав мъж.