Георги Георгиев-Пурата твърди, че е обичал работата си като архивар на митница "Аерогара София", въпреки че през последните три години рядко е бил на работното си място.

Въпреки, че позицията му в йерархията е ниска, името му фигурира в доклад на МВР за контрабандата. Според анализ на Центъра за изследване на демокрацията, Пурата е човекът, който изпълнява инкасаторски функции - събира парите от клиентите и ги разпределя нагоре в системата и към служителите, вършещи работа. Според същия доклад, в добри месеци са прибирани общо по 500 хиляди лева рушвети.

Пурата твърди, че няма нищо общо с тази схема и че корупцията в митниците се покровителства от върховете, а редовите митничари само изпълняват. Според него предпоставки за нарушения е имало във въведената след 2001-ва година практика на командироване на служители от една митница на друга.

Въпреки че издръжката на командировани служители е по-скъпа в сравнение с назначаването им на щат, от ръководството на митниците обясняват, че това се налага заради недостиг на кадри.

Прави впечатление, че тези командировки са били за по три години. Защо?

- “Това беше съображение на началниците и те предпочитаха хора, които познават работата.”

Междувременно, докато върви размяната на кадри между “Калотина” и “Кулата” през двете митници минават контрабандно 174 ТИР-а с китайски стоки на Николай Методиев-Пилето.

От миналата седмица Георги Георгиев-Пурата е безработен. Беше освободен от длъжността "архивар" по взаимно съгласие.
По думите на Георгиев парите са му от транспортната фирма, която е имал в началото на 90-те.