Имате ограничени спестявания и искате да спечелите от тях. Може да изберете между няколко варианта, при които възлагате парите си на друг, а след това прибирате печалба.

Когато влагаме спестяванията си в банка, от нас се изискват минимални икономически познания. Според финансовите анализатори, когато инвестираме във взаимни фондове положението е същото.

“Не е необходимо инвестицията в акции да бъде от професионалист - дори напротив. Има хора, които да вършат тази работа. Така както, когато човек влага парите си в депозит в банката, не е необходимо да знае на кого се отпускат кредити и как става този процес в работата на банката. “

За големите инвеститори 1 000 лева могат да бъдат смешна сума, но според специалистите дори и за такива спестявания има достатъчно алтернативи за печалба.

Ако вложите парите си в срочен банков депозит за една година, осреднения лихвен процент е 5.28 - печалба от 52 лева и 80 стотинки. А ако решите да се включите в инвестиционен фонд може да избирате между няколко варианта: акции от които се очаква да спечелите около 170 лева; облигации - около 70 лева; и недвижими имоти - около 120 лева. По-високата печалба носи повече риск. От там идва и практиката, при която комбинирате по малко от трите - акции, облигации и недвижими имоти, в портфолио. Тогава очакваната печалба от 125 лева е по-сигурна.

При всички тези сметки обаче трябва да се вземе пред вид и годишната инфлация, която да извадим от сумата.

Икономистите обясняват, че банковите влогове все пак остават най-популярни. Те носят по-малък риск и макар печалбата да е сравнително ниска, тя е по-сигурна. Вероятно е това скоро да се промени.
Инвестициите на капиталовия пазар, мисля, че те ще бъдат хита - не само тази година, но и следващите две, три. Ако съдим по това какво се е случило в страни като Полша, преди и след влизането им в Европейския съюз.

Икономистите съзнават обаче, че спестяванията на българина са много малки. Често доходите са по-ниски от разходите за един нормален живот. И така хората по-скоро търсят начин да вземат пари на заем от колкото да ги влагат.