Всичко започва около 18:30 часа снощи на улица “Спартак” в така наречената махала Токайто. След пререкание две малки групи почерпени роми се сбиват помежду си.

Комисар Емил Ганчев - директор ОДП Пазарджик: “В началото е имало и такива неща - хвърляне на камъни един срещу друг, използване на бутилки, на твърди предмети, но за щастие на базата на бързото реагиране няма по-сериозни жертви и щети.”

Реакцията е била на полицаите от Районното управление. След като овладяват ситуацията, те си тръгват. Малко по-късно обаче пламва нов бой, като реванш на предишния. В него участват повече роми, а тълпата край него, според полицията, стига до 400 души.

В резултат от сблъсъка мъж и жена са с леки наранявания по главите. Петима са арестувани заради участие в боя. Но в Токайто и в съседната махала - Парцела - ромите твърдят, че снощи униформените са били наред не само мъже, но и деца.

Директорът на Полицията в Пазарджик категорично отрече в махалата да е имало конфликт с етнически или религиозен характер. Както и да е имало полицейско насилие.

Комисар Емил Ганчев: “Към момента категорично мога да заявя, че няма данни за употребена полицейска сила, тоест физическа сила и помощни средства извън рамките на Закона.”
Мнозина от ромите се заканиха да потърсят правата си в съда.