Япония поиска пилешко месо от България. В момента азиатската страна е силно засегната от птичия грип. Пред bTV министър Мирослав Найденов заяви, че имаме капацитет да изнасяме продукция.

В края на посещението си в Япония българската делегация, водена от премира, получи признанието, че страната ни е известна в страната на изгряващото слънце с хубавите си жени, розовото масло и киселото мляко.

Лактобацилус булгарикус у стрепрококус термофилус - това са несменяемите от повече от 30 години български посланици в Япония. В страната на изгряващото слънце закусват с по 300 000 тона българско кисело мляко годишно. За всеки 6-и това е ежедневната доза здраве и дълголетие

Няма магазин в Япония, в който да не се продават поне няколко вида кисело мляко. На пазара има над 40 продукта с нашата мярка българско кисело мляко.

Българското кисело мляко се продава навсякъде в Япония, дори и в тези машини. Има го в хотелските стаи, но каква е причината вкусът му да е по-различен от произведения в България

Професор Мария Кондратенко е от хората, които е показала на японците как сами да си заквасят мляко. И знае отговорът защо не им се получава на 100 процента.

В единия заквасочник слагат единия микроорганизъм, в другия – другия, и ги събират в момента, в който правят киселото мляко. Аз им обяснявам, че с това се нарушава връзката между двата организма и с това се губи типичността на киселото мляко, обяснява Мария Кондратенко.

Скоро в Япония освен за кисело мляко може да се говори за българско сирене и пилешко месо.

Добрият имидж, който има България чрез лактобациликус булгарикус, е този пазар да го разширим с бяло саламурено сирене,  смята Димитър Зоров, Асоциация на млекопреработвателите в България.