Текстът се позовава единствено на 41 член от 7 глава от Устава на ООН. Той позволява само невоенни действия. В проекторезолюцията изрично се казва, че за предприемане на конкретни действия ще е необходима нова резолюция на Съвета за сигурност. Възможно е резолюцията да бъде гласувана утре.

Китай и Южна Корея - двете съседни на Северна Корея държави, изглежда ще одобрят някаква форма на действие от страна на ООН, съобщи Ройтерс.

Пекин и Сеул обаче не биха искали Пхенян да бъде притиснат в ъгъла защото се страхуват, че граничните им райони може да се окажат в зона на нестабилност, коментира агенцията. Въпреки влиянието им върху Северна Корея, Китай и Южна Корея не можаха да спрат нарастването на напрежението на полуострова, част от което се оказа ядрения опит на Пхенян.

В Южна Корея не стихват протестите както срещу северната й съседка така и срещу политиката на Съединените щати. Демонстрации се провеждат пред министерството на отбраната и службата за разузнаване.

Протести имаше и пред американското посолство.
Ситуацията е такава заради американската политика. Затова основното решение е преки преговори между Съединените щати и Северна Корея.

На този фон жители на Южна Корея продължават туристическите екскурзии до демилитаризираната зона - фактическата граница между Севера и Юга. Атракцията там е обсерваторията на Обединението - от там всеки желаещ може да разгледа с бинокъл близката територия на Северна Корея.

Заради извършения ядрен опит Токио официално въведе санкции срещу Пхенян. На севернокорейските кораби е наредено до полунощ да напуснат японските пристанища. Налага се и забрана за внос на севернокорейски стоки за половин година.

Северна Корея заплаши, че ще вземе ответни мерки.