Нелегалното строителство по морето взе човешка жертва. Бетоновозът, който снощи уби британска туристка в "Свети Влас" и рани съпруга и, е извършвал курс, въпреки забраната за строителство, която е в сила от 15 май. По информация на bTV  става въпрос за строеж на площадка на кооперация.

Малко след 8 вечерта, бетоновозът, движещ се с висока скорост по една от най-оживените улици в курорта, се преобръща, помита двама пешеходци и се забива в крайпътна сграда. От удара, 64-годишна британска туристка загива на място, а съпругът й е ранен.

От полицията съобщиха, че шофьорът не спрял на контролния пункт на входа на курорта, който не пропуска тежките машини. В опита си да избяга от полицаите, шофьорът загубва контрол над камиона.

"Видях сирени, бетоновоз нагоре засилен и в първия момент си викам: „Какво става тук?" Гледам бетоновоза, гледам сирените и само се чува „Дан!" и аз изскочих веднага за секунди. От другата страна имаше една групичка, може би от 7-8 човека. Ако бяха от другата страна, може би щяха да загинат всичките", разказа Мирослав Димитров.

Част от комплекса, в който се е врязъл бетоновозът, е разрушен. В него вече има почиващи туристи, но за щастие, по време на инцидента, те не са били в стаите си.  Гледката и днес привличаше погледите на ужасените летовници.

Строителството в курорта е забранено от средата на май. Въпреки че има денонощен полицейски пост на входа на курорта и патрули, кметът на Свети Влас признава, че трудно се справят с нарушителите.

"Има такива нарушители, които гледат по някакъв начин да влязат от някъде. Този снощи е влязъл от централния път. Има нарушители, които влизат и през гората, и ги дебнем постоянно, разбирате ли? Търсят си някакви черни пътища, станали сме като пъдари", обясни кметът Иван Николов.

По информация на bTV, шофьорът е трябвало да достави бетон за изграждането на площадка на 5-етажна кооперация. Кметът на Свети Влас е категоричен, че не е издавал разрешително за подобен строеж. От ДНСК съобщиха, че след като бъде установен възложителя на строежа, ще му бъде наложена глоба, за това че е нарушил забраната.  

На шофьора, който пострада леко при инцидента, ще му бъде наложена мярка за неотклонение „парична гаранция".