Съвместен екип на bTV и вестник "168 часа" организира скъпо парти, покани 38 депутати и им обеща за подаръци суперскъпи мобилни телефони, струващи по над 6000 лева бройката. В работно време, част от народните представители със служебните си автомобили, откликнаха на поканата да участват в промоция и да получат скъпите телефони.

Цецка Цачева също е имала покана за събитието, но не е откликнала на нея, съобщи в предаването "Тази сутрин” единият от авторите на експеримента журналистът от bTV Стоян Георгиев. Той уточни, че 16 са депутатите, които са отговорили на поканата.

Журналистът от в. 168 часа Теодор Насков, другият автор на експеримента, разказа, че заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов е искал много да присъства на събитието, но е имало нещастно стечение на обстоятелствата – госпожа Цецка Цачева е отсъствала от заседанието тогава и той е трябвало да я замества. Шефката на неговия кабинет се е обадила на журналиста да под прикритие и му е казала: "Господин Анастасов много иска, но няма да има възможност да дойде в 13.00 часа, но ме помоли дали не може от негово име да дойда и да си вземе подаръка”.

Името на бутика, който е поканил народните представители е "Клаус Барби”. Стоян Георгиев обясни, че Клаус Барби всъщност е военен престъпник от Втората световна война, нацист, по-известен като "Касапинът от Лион”. Идеята да се казва така бутикът, измислена е фирмата, която кани на това скъпо парти, е на колегите от в. 168 часа. Стоян Георгиев коментира какво доказва експериментът:

"Първо, склонност към корупция, второ – поставяне на личния интерес над обществения. Това се вижда категорично. Това, което ме шокира най-много, е тяхната много сериозна пропускливост към откликване на абсолютно всякакви оферти, очевидно”.

След отправяне на поканата, част от депутатите са започнали да звънят на посочените телефони за потвърждение. Господин Кърджалиев е казал: "Да, ние сме от елита, аз обичам много такива играчки и с удоволствие ще дойда”. На самото парти обаче той не се е появил, разказа Теодор Насков.

Депутатите, явили се на луксозното парти, за да получат телефон, са от всички парламентарни партии, с изключение на Синята коалиция, която е нямала нито един представител. Поканите са били изпратени на квотен принцип.

Кои са 16-те депутати, отишли да си получат луксозния телефон?

От ГЕРБ са откликнали 8 души – Лъчезар Иванов, Емил Гущеров, Евгени Стоев, Ивайло Тошев, Геновева Алексиева, Светослав Тончев, Александър Стойков, Диан Червенкондев. Трима от тях не са могли да присъстват на самото събитие, но ги има снимани пред хотела.

От "Атака" на събитието е присъствал Кирил Гумнеров, от ДПС – Митхат Метин, Ердоган Ахмедов, Петя Раева; от РЗС – Бисерка Петрова, Дарин Матов; от БСП – Румен Такоров и независимият – Димитър Чукарски.

Кои депутати са били поканени, но не са отишли на луксозното парти:

Цецка Цачева, Искра Фидосова, Любен Татарски, Павел Димитров, Пламен Мунев, Величка Шопова, Валентин Никев, Николай Коцев, Димитър Аврамов, Павел Шопов, Цвета Георгиева, Десислав Чуколов, Венцислав Върбанов, Марио Тагарински, Захари Георгиев, Йордан Бакалов, Лъчезар Тошев, Цветан Костов, Кирчо Димитров, Атанас Камбитов, Георги Плачков, Гинче Караминова, Ваня Георгиева и Белгин Шукри.

В петък, 3 декември, в предаването "Тази сутрин” зрителите ще могат да видят цялото разследване, с всички гледни точки, със снимки от в. 168 часа. В организацията общо са участвали около 10-12 човека.