По време на форума, премиерът Сергей Станишев заяви, че прозрачността и добрата организация при използването на европейските фондове е от изключителна важност и ако правителството не може да ги осигури, това би означавало сериозен политически проблем.

"Защото вие може да се борите с корупцията и организираната престъпност по различни начини. Обикновено това е чрез разследвания, съдебни дела, всички те са много важни и необходими, но може би много по-важна е превенцията на подобни феномени, да се създаде среда, която да намали възможностите за корупция."

Сергей Станишев припомни че у нас са разкрити 54 случая за нерегламентирано източване на пари от европейските фондове. Близо 2 500 държавни служители вече са обучени в антикорупционните практики на ОЛАФ. Проблемът обаче не е само български. Доказано е че между 10 и 20 процента от 110 милиардния бюджет на Евросъюза потъва в злоупотреби, измами и корупция.

"Загубата от европейския бюджет е загуба за всеки един гражданин. Това е измама на всеки и всеки един е жертва на подобен род измами".