След 1 януари 2007 година свиневъдите в България няма да имат право да изнасят продукти от свинско месо без да са термично обработени. Нещо повече - не само че няма да могат да изнасят, но и ще бъдат притеснени от вноса на свинско от другите европейски страни, който според прогнозите им ще завземе нашия пазар.

Михаил Багрянов, животновъд: “Единствено за нас остава вътрешният пазар. Вътрешният пазар до голяма степен ще бъде задоволен от влизащото евтино и субсидирано свинско месо от Европа при това положение ние в момента сме на ръба на издръжливостта”.

Според изискванията на Европейския съюз от началото на тази година е прекратено ваксинирането на свинете против чума, което допълнително застрашава бизнеса им. Стопаните са притеснени, че тази болест се разнася предимно от дивите прасета и нерегламентираните така наречени "свински градчета".

Свиневъдите са категорични, че и по митниците ни трябва да бъде завишен контролът при вноса, за да се избегнат пратки с нискокачествени продукти, които допълнително да подбиват цената на родното месо.