Тютюневият дим увеличава риска от диабет тип 2 за пушачите и за хората около тях, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Ройтерс.

Колкото по-дълго хората са изложени на ефекта от пасивното пушене, толкова по-голям е рискът от болестта за тях. И преди имаше данни, че съществува връзка между пушенето и риска от заболяването, но досегашните изследвания даваха ограничена информация за ефекта от пасивното пушене, заяви ръководителят на изследването Джон Форман от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън.

Изследването обхванало 100 000 жени на възраст над 24 години. През 1982 г. участничките дали информация колко дълго са били в среда с тютюнев дим. През следващите 24 години една на всеки 18 участнички била диагностицирана с диабет тип 2.

Форман и колегите му установили, че онези, които пушат два пакета цигари дневно, са с най-голям риск да развият диабет, както й отказалите цигарите и жените, подложени на ефекта от пасивното пушене. При компенсиране за телесно тегло, възраст, история на заболяването в семейството, се оказва, че рискът от диабет за отказалите цигарите с 12 на сто по-голям, отколкото за жените, подлагани редовно на пасивно пушене.