Президентът Георги Първанов ще подпише указа за актуализация на бюджета. Това каза държавният глава в студиото на "Тази сутрин". Той обаче изтъкна, че има сериозни различия с изпълнителната власт по концепцията на бюджета. И това той е подчертал още през септември миналата година.

"Казвам го, защото имаше една реплика на министър-председателя: „Първанов, кажи си мерките”, доста колоритно казано. Ние ги показахме тези мерки. Имаше една много съществена разлика. Още тогава аз настоявах да се предвиди един структурен бюджетен дефицит от порядъка до 3%. Тогава финансовият министър беше за това да има нулев бюджетен дефицит. Ако тогава имахме тези 3 процента, можеше да решим няколко въпроса - реформата в здравеопазването и образованието и да бъдат разплатени задълженията към бизнеса", каза президентът.

Според него мерките на правителството са прокризисни. Големият проблем на актуализацията на бюджета е, че тя идва поради несъбраните приходи, за да имат всички българи достъп до медицинска помощ.

„На тази база трябва да търсим решенията. Да, ще свиваме разходите и президентството също поема своя дял”, каза държавният глава. Той самият е възложил на главния секретар на институцията да потърси допълнителен ресурс, който да бъде съкратен. Това съкращение е около 1 млн. лв.

Първанов изрази несъгласие с начина, по който се свиват бюджетите на общините

Според него има общини, които ще загинат, ако няма диференциран подход при свиването на разходите.

"Възразявам срещу начина, по който се подхожда към общините. Не заради това, че общините не трябва да имат своя дял към преодоляването на кризата. Нека. Но да го няма този подход на калпак, тези 15% към всички общини. Защото има общини от порядъка на 40-50 от тях, които ще загинат, ако няма диференциран подход", каза президентът Георги Първанов.

„Общини в планинските и в граничните райони, които бъдат лишени от минимални средства, ще загинат. Съгласете се, че една такава малка община трудно ще намери ресурс за съфинансиране по европроектите, каза Първанов.

Ние правим политика, която разделя страната на център, който ще се чувства комфортно и на периферия, която е обречена, каза държавният глава.

Стигнали сме санитарния минимум на резерва

Оттук нататък нямаме никакво право да ползваме резерва при каквато и да е ситуация, заяви президентът. Въпросът е какво следва от тук нататък. По думите му наесен, когато се формира новият бюджет, трябва да е ясно с какви ресурси се разполага, за да не се получи още по-голям дефицит.

„Ако ги няма тези приходи, които са заложени, ако се очертае доста по-голям дефицит, от онзи, който е допустим, тогава може да се отиде към емитиране на външен дълг”, каза Първанов. Той обаче подкрепи мнението на Синята коалиция, че на международния пазар в момента няма да има опашка за нашето предложение.

„Най-вероятно по тази логика ние може да опрем до Международния валутен фонд, а това вече ще бъде при много тежки условия, при една загуба на суверенитет”, прогнозира президентът. Сред алтернативите, предлагани от неговия екип, е да се мобилизират максимално възможностите по линия на НАП и митниците, за да се реализират приходите в бюджета.

Основната отговорност за това състояние на финансите на бюджета носи Симеон Дянков

„Неизпълнението на мерките, които споменах преди 10 месеца, е преди всичко на икономическия и в частност на финансовият екип. Ако там премиерът не вземе необходимите мерки, аз мисля, че не ни чака нищо добро”, заяви президентът и препоръча засилване на екипа на премиера, което може да включва и смени.

Екипът на президента предлага алтернативи и по реформите в здравеопазването и социалната политика. Най-важният въпрос, според Първанов, е да се направи оптимизация на мрежата и постигане на по-високо качество на здравеопазването.

Спроед президента обаче преди да се отиде към окрупняването и модернизирането, трябва да се създадат необходимите спешни медицински центрове.

Президентът не вижда никаква приемственост в енергийната политика

Според него има срив в енергийната дипломация. По повод намерението на кабинета да замрази проекта за АЕЦ „Белене”, президентът заяви, че това е стратегически проект и нарече спекулация твърдението, че ще струва 26 млрд. евро. По думите на Първанов базовата цена за проекта е 3,9 млрд. евро, плюс имуществото и апаратурата се стиха до цена от 4,6 милиарда. Изчисленията показват, че максимумът е до 8 милиарда.  

„Ако построим централата може да спечелим десет пъти повече средства, отколкото вложените в строителството на този проект. Ние имахме стратегически инвеститор, но правителството го прогони с тези колебливи внушения”, каза президентът

Президентът каза още, че ако проектът за АЕЦ "Белене" бъде спрян, ще инициира референдум за бъдещето на централата. Първанов подчерта, че след спирането на последните блокове на АЕЦ "Козлодуй", при липсата на "Белене" ще се стигне до закриване на ядрената енергетика в България, с което той не е съгласен. Президентът смята, че ако продължи неглижирането на българските партньори може да се стигне до отпадането и от проекта "Южен поток"

Ще  се посветя на себе си, на семейството си

20 години в политиката е страшно много, не се превземам, когато го казвам. Ще инвестирам в подготовката на млади лидери, една стара моя идея. Така президентът отговори на въпроса с какво ще се занимава след като изтече мандатът му.

Но твърде вероятно е, поне на първо време да продължа да бъда съпричастен към политиката, не в партийния смисъл на думата.

Президентът каза, че това да направи партия, каквито „внушения” има, не е голямата му амбиция. Той припомни, че вече е бил начело на партия и е бил успешен партиен лидер.

"Със сигурност бих бил съпричастен към един граждански проект, който да формира и да отстоява една друга политика. Досега партиите са дърпали гражданските структури за свои цели. Дошло е времето да обърнем нещата – политиците да бъдат заставени да работят на гражданска територия, да влязат в един политически дебат, в който експертното да е водещо", каза президентът.