Това се твърди в доклад на група американски конгресмени. Те са членове на комисията по разузнаване и са от Републиканската партия.

Китай призова Северна Корея да прояви спокойствие и сдържаност. Очаква се днес Съветът за сигурност на ООН да реагира на вчерашното изявлението на Пхенян, в което се посочва, че Северна Корея ще извърши нов ядрен опит за укрепване на отбранителната си способност.

Американският държавен секретар Кондълиза Райс заяви, че евентуален ядрен опит на Северна Корея ще бъде сериозна провокация, съобщи Франс прес. Това не е проблем само за Съединените щати, но и за съседните страни, каза Райс на пресконференция в Кайро. Първият дипломат на Вашингтон е на обиколка в Близкия Изток.

САЩ, Франция и Китай - три страни постоянни членки на Съвета за сигурност нямат единно мнение как да се действа спрямо ядрената програма на Северна Корея, припомня Асошиейтид прес. Япония, която в момента председателства Съвета за сигурност заяви, че Съветът ще излезе с бърз, подходящ и твърд отговор.
Япония силно настоява Северна Корея да съблюдава изцяло и точно резолюцията на ООН и да се въздържа от всякакви действия които провокират нежелателни ситуации в района.
Южна Корея заплаши че може да спре политиката си на подпомагане на северната си съседка ако тя извърши нов ядрен опит.

Ние потвърждаваме, че правителството няма да толерира притежаването на ядрено оръжие от Северна Корея. /пресечка/ Ако Северна Корея продължи в тази посока и извърши ядрен опит, тя ще трябва да понесе всички последствия.

Позицията на Южна Корея и Китай обаче продължава да е в подкрепа на преговори със Северна Корея вместо за прилагане на санкции.

Това не е проблем само за Съединените щати, но и за съседните страни, заяви Райс на пресконференция в египетската столица, вторият етап в близкоизточната й обиколка. Северна Корея обяви вчера, че ще извърши ядрен опит на неуточнена дата, с цел укрепване на отбранителните способности на страната срещу растящата според Пхенян заплаха от американска агресия.

Китай призова Северна Корея да прояви спокойствие и сдържаност. Пекин има силно влияние върху Пхенян. Съветът за сигурност на ООН засега не реагира официално, но възнамерява да проведе сесия от типа "мозъчна атака" по проблема.