Новият парламентарен сезон започна с оставки. Заради съмнения за конфликт на интереси, депутатът от ГЕРБ Геновева Алексиева подаде оставка като заместник-председател на
здравната и социалната комисии в Народното събрание. Габриела Наплатанова събра реакциите по скандала.

Скандалът с д-р Геновева Алексиева се разрази само месец след друг с депутата на ГЕРБ Лъчезар Иванов, който заради опит да спре журналистическо разследване напусна поста заместник-председател на парламента и председател на здравната комисия. Д-р Геновева Алексиева заемаше поста в ръководството на здравната комисия само месец. Тя пое длъжността от депутата Пламен Цеков, който пък напусна заради скандала с поправката в Държавен вестник. Геновева Алексиева се оттегля с мотива, че личните нападки срещу нея не трябва да влияят на имиджа на ГЕРБ. Тя обаче опроверга обвиненията в конфликт на интереси.

Скандалът се завихри след публикации, че Алексиева е оценявала собствената си дъщеря в конкурс за доцент. Моралът е в закона, а законът не е нарушен смята тя. Това се посочва и в писмо от висшата атестационна комисия от 18 юни, в което се казва че законът за научните степени не е нарушен с участието на депутатката.

"Конфликт на интереси няма... По време на процедурата председателят на специализирания съвет подложи на гласуване нашето участие, което обезсмисли даването на отвод. Ако си бях направила отвод щеше да е в нарушение и нямаше да се оплакват трима, които са на задни позиции, а всичките девет кандидати", коментира Геновева Алексиева.

Тя призна, че е в тежък конфликт с колеги от 40 години. Именно колеги я атакуваха с обвинението, че е включила диагнозата „лениво око” в клиничните пътеки, за да източва Здравната каса.  

"Обвиненията, че съм източвала Здравната каса, ме смаяха. Те просто ме ужасиха... При разглеждането на тези клинични пътеки вкарването на амблиопията в една от тях се очакваше дълго време в нашата офталмологична общност", заяви депутатът от ГЕРБ.

Засега и Алексиева, подобно на няколко свои колеги, замесени в скандал не възнамерява да напусне депутатското си място. Дали ще остане начело на женската организация на ГЕРБ, ще решава изпълнителната комисия на партията.

Ясно ли е кой ще поеме постовете на Геновева Алексиева в здравната и социалната комисия?

Най- вероятно това ще бъде обсъдено на изпълнителна комисия на ГЕРБ следващия вторник и ще бъде обявено в първия пленарен ден - 1 септември. Тогава трябваше да бъде обявена и нейната оставка, но тя предпочете да го направи днес.

Геновева Алексиева обяви решението си след дълъг разговор с премиера Борисов тази сутрин. Според министър-председателя тя е взела най-правилното решение.

Ето какво каза премиерът пред bTV по казуса Алексиева и последните полицейски акции:

- Не демотивирате ли така експертите си - всеки месец някой депутат бива подменян на поста си.
- Ами вижте, хората искат от нас не само ако някой наруши закона, а дори да има обществено съмнение за конфликт на интереси майка- дъщеря сме длъжни да реагираме. Нека хората знаят, че това е доктор направил 10 000 операции и това са над 10 000 български граждани със спасени очи, но създалата се ситуация и политиката на ГЕРБ наложи тя да си подаде оставката.  

Използвам случая да поздравя министрите Цветанов и Найденов за добрата операция, която показа на какви хватки са способни месопреработвателните компании, че са спасили хората от една много, много опасна храна, както и да поздравя полицаите за операцията „Килърите”, че не униха и много амбициозно успяха да съберат нови доказателства. Това са хора убили поне 5-6 души и следващите дни ще стане ясно.

Кой заема овакантените постове на Геновева Алексиева ще стане ясно на първото заседание след ваканцията. Засега

за здравната комисия се спряга името на Даниела Дариткова от ГЕРБ,

а за заместник-председател на социалната комисия русенската депутатка на ГЕРБ Светлана Найденова.