22-годишен мъж пропадна в асансьорна шахта в Добрич снощи около 23 часа. Младежът е с множество травми и е настанен във варненската болница "Св. Ана".

В жилищния квартал "Христо Ботев" в Добрич, снощи, час преди полунощ, 22-годишният младеж идва да повика свой приятел. Сбъркал етажа и вместо на петия слязъл с асансьора на шестия етаж. Слязъл пеш един етаж надолу и докато разговаряли, отворил вратата на асансьора.

"И в този момент това момче, което отваря вратата на асансьора, защото си мисли, че е на петия етаж и тръгва назад и пада в шахтата. Аз се опитах да го хвана обаче не успях и момчето се удари на единия кабел и се изправи, погледнах и изведнъж изчезна и това е", разказва приятелят на пострадалия Горан Господинов.

Последвало падане от около 15 метра. След като с помощта на съседи, пожарникари и полицаи е изваден от шахтата, той е транспортиран в болница във Варна с множество травми.

"Има наранявания на гръдния кош, на гръбнака, таза, на двата долни крайника, преминал е една много тежка операция - неврохирургична по стабилизиране на гръбнака. В момента е в реанимация и е още много рано да се правят каквито и да е заключения", каза д-р Петър Попиванов – анестезиолог в МБАЛ "Св.Анна" – Варна.  

Живеещите във входа казват, че за първи път се случва подобно нещо.

"До тоя момент не се е случвало. Доколкото чувам, някъде на друго място ли къде имало, някой нарочно оставял отворени врати. Направо се притесняваме, даже никой не иска да го ползва сега асансьора. Всички вървят пеш", обяснява Борислав Георгиев.

Според техници, някой отваря вратите на асансьорите и досега има поне 50 подобни случая, но без сериозно пострадали. Това се случвало най-вече във входове, които не се заключват.

"Вратата на първия етаж е отключена, тя не е отворена напълно, тя е открехната и си стои на 3-4 сантиметра отворена. При влизането, ако не обърне внимание, че подът на асансьора го няма, а пък от основата на пода до дупката надолу където се намира е някъде около 2 метра е дълбоко и по средата има един бетонен фундамент, с цел връзка с асансьора. Ако паднеш върху това нещо, направо си разбит", обяснява асансьорният техник Георги Димитров.

Полицията разследва случая и се работи по всички версии, включително за повреда в асансьора и умишлено отворена врата.