Притеснение буди фактът, че от благоевградската прокуратура съобщиха, че не са информирани за това, и ще назначат проверка защо процедурата е задвижена без знанието им.
По думите на началника на Регионален граничен сектор - Петрич Христо Обретенов не е възможно част от месото да изчезне по пътя или да бъде подменено, защото се охранява от полицията.
След като осем месеца 20-годишното канцерогенно месо беше охранявано на Кулата, в последния от трите почивни дни първият ТИР потегли за екарисажа. Камионът тръгна от границата в 8 сутринта и се очаква да пристигне в Шумен късно тази вечер. Обяснението за закъснението е мъгла.
Унищожаването на старото месо ще започне утре.
Засега, обаче не е ясно, колко ще струва унищожаването на месото. Изгарянето на количеството от първия ТИР, което е около 24 тона най-вероятно ще приключи във вторник. Отпадъчният продукт ще бъде унищожен в тухлената фабрика в Каспичан или в завода в Девня.
В момента в екарисажа в Шумен залежават над 1 200 тона костно брашно, но ветеринарите са категорични, че отпадъкът от 20-годишното ирландско ще бъде изгорен с предимство.
Общо 75 тона ирландско говеждо бяха заловени на Кулата. Въпреки, че е опасно за ядене през последните осем месеца контейнерите бяха с денонощна охрана и с постоянно включени хладилници, за да не бъде върнато обратно в търговската мрежа. До този момент за охраната му са похарчени близо 100 000 лева.
Вносител на говеждото е ямболската фирма “Булимпекс”, а разследване на Би Ти Ви показа, че зад нея стои пловдивското месопреработвателно предприятие “Елко”. До този момент по случая няма осъдени.
