Проверка на Би Ти Ви установи, че сградата е трябвало да бъде ремонтирана и заздравена още преди три години. Затова е имало изрична заповед на районния кмет на община Средец.

В последната жалба до Института за паметниците на културата - подадена часове преди трагедията, бившата наемателка на етаж инженер Спасинка Пройчева настоява да бъде спряно разрушаването на сградата.

Това не е единствената й жалба до Института за паметниците на културата. Преди три години по неин сигнал специалисти от института за паметници на културата, установяват, че една от стените се е отделила от таванската конструкция; заради изливащата се дъждовна вода от покрива на съседния магазин, металните конструктивни елементи са корозирали, а мазилката е изпопадала и тухлите се рушат. Въз основа на тези констатации през декември 2003 година Община Средец нарежда на собствениците на сградата да я заздравят и в най-кратък срок да отстранят течовете от покрива.

През 2003 година сградата е била стопанисвана от БКС “Средец” и група физически лица. В последствие собствениците продават имота и сега той е притежание на фирма “Хрисома”. Няма данни дали новият собственик е знаел за предписанията на общината за заздравяване на сградата. В края на миналата година е направен основен ремонт и на съседната сграда. От общината съобщиха, че за него са били издадени всички необходими документи и той няма връзка с инцидента.

Фирма "Хрисома" е регистрирана като производител на горно облекло. Нейни собственици са Георги и Мая Кирчеви и Сергей и Теодор Яневи.
Мая Кирчева е един от управляващите фондацията на Елена Костова "Бъдеще за България", а “Хрисома” е един от дарителите. Преди време името на фирмата стана популярно покрай скандал за митнически нарушения. Според информационната система “Дакси” Георги Христов е собственик в общо 20 фирми и участва в управлението на 15.

Сградата на улица "Алабин" е рухнала за секунди. Това разказа охранителят, който последен е напуснал постройката.

До края на смяната на охранителя от фирма БОДУ СОД са оставали по-малко от два часа, когато той чува шум, идващ от горните етажи на сградата. Там минути преди това е имало строителни работници. Когато чува грохота, мъжът изскача на улицата за секунди.

Управителят на БОДУ СОД е категоричен, че хората му са действали правилно и според ситуацията. Подходил е професионално - информирал е дежурния на БОДУ СОД и даже е помогнал на някакъв човек.

Ремонтните работи на “Алабин” са започнали преди около седмица. Задачата на охранителите е била да не пускат никой да влиза. За посетителите е воден дневник. От БОДУ СОД обаче, казват, че не знаят коя е строителната фирма, правила ремонта. Договорът за охрана е бил със собственика - фирма “Хрисома”. Оттам засега отказват коментар.

Назначената от Дирекцията за национален строителен контрол разследваща инцидента комисия трябва да излезе с предварителен доклад за причините за аварията до 3 октомври.

Софийската градска прокуратура е образувала предварително производство по случая със срутилата се сграда на улица "Алабин". Разследването засега е срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт по невнимание или немарливост.
В момента се събира екип от експерти инженери, които ще установят каква е причината за срутването.

По случая за разпитани много свидетели, сред които и собствениците на сградата. Прокуратурата работи по всички възможни версии, дори и по тази, че срутването на този паметник на културата е умишлено.
Николай Кокинов потвърди, че разрешение за ремонт в сградата няма. Той не каза имало ли е все пак фирма наета за тези ремонти.

Прокуратурата е разпоредила телата на загиналите момичета да бъдат предадени на родителите им за погребение.