Първият учебен ден на новата седмица изправя пред неочакван проблем 180 общински училища в София. Вчера пред вратите им са доставени сухи пасти и литри прясно мляко. Храната е трябвало да бъде раздадена днес на учениците от 1 до 4 клас.
В 6-то училище безплатната закуска пристига вчера в 11.30 часа на обяд.

“Отказах да приема тези закуски, защото това изисква подготовка. Една закуска трябва да се поднесе в топъл вид, а менюто, което беше определено е суха паста и мляко в еднолитрови кутии.”

Договорът за централизирана доставка между Агенцията по социално подпомагане и фирмата доставчик е сключен на 14 септември-ден преди началото на учебната година. За него не знаят нито директорите на училищата в София, нито в столичната община.

На първо място е крайно некоректно, столична община да научава случайно какво се случва в общинските училища. Реализацията създава изключителен хаос и напрежение в момента.
Закуските и млякото се доставят ден преди да бъдат раздадени на учениците. Повечето директори на училищата отказват да подпишат договора заради условията в него.

Според този договор се изисква да осигурим помещения където да се съхраняват тези закуски и човек, който да ги раздава. Нямам такова помещение, нямам хладилници и затова вчера отказах да приема закуските.

Има изисквания за персонала, които работи с хранителни продукти. Учителите и възпитателите не са с това право и нямат здравни книжки.

Директорите настояват безплатните закуски да се осигуряват както досега от фирмите, които обслужват училищните бюфети или столове. До този момент закуската в училище се осигуряваше от фирмата, която е наела бюфета. Ежедневно се предлагат топли закуски, които се поднасят с топло мляко или чай.

Столичният кмет Бойко Борисов днес е изпратил писмо-възражение до социалния, здравния и образователния министри, в което настоява да се преразгледа решението за централизирана доставка в софийските училища.

Аз бих призовала директорите да не раздават закуските и млякото докато не бъдат създадени подходящи условия, които да гарантират здравето и живота на децата.

В Агенцията по социално подпомагане са информирани за трудностите около доставките на безплатните закуски и мляко в софийските училища. Започнали са проверки на случаите.

От агенцията коментираха, че ново решение за доставка или промяна на споразумението могат да направят само тримата министри, подписали националната програмата.