Първата година от управлението на ГЕРБ беше пропусната в сферата на реформите. Това коментира пред журналисти лидерът на ДСБ Иван Костов. От партията ще са готови с цялостната си оценка на изтеклия до момента мандат, след като мине на второ четене в парламента актуализацията на бюджета, тъй като Синята коалиция е направила много предложения.

Според ДСБ на управляващите им липсва компетентност и решителност, за да започнат нужните реформи. По думите на Костов има два месеца ГЕРБ да предприеме стъпките в правилната посока, иначе следващата година ще повтори тази. Не трябва да се изпуска шансът на това управление, подчерта той.

Изключениe, според тъмносините, прави сферата на сигурността и в борбата с организираната престъпност. Затова като "отличници" на кабинета Иван Костов посочи МВР, Министерство на отбраната и МВнР. В тези три области управляващите успяват да реализират политическата линия, която да води до повече сигурност и защита на националния интерес, коментира Иван Костов. От ДСБ са убедени, че ГЕРБ няма да отстъпи от позициите си, които са изцяло в полза на страната ни по отношение на енергетиката и изграждането на големите енергийни обекти.

Като плюс Костов отчете и възстановяването на геополитическата ориентация към НАТО и ЕС, както и на европейското доверие. Все пак от ДСБ са недоволни, че все още не са "осветлени" политическите покровители на корупцията. Освен двама-трима души от БСП, от ДПС няма конкретно посочени и обвинени имена, смятат тъмносините.

ДСБ определя политическото си място през изминалата година като на коректив. Ние не сме нито опозиция, нито част от управляващото мнозинство, заяви Иван Костов. Той уточни, че ГЕРБ са възприели много от техните предложения, но не изцяло, защото ги спирали лобистки интереси и популизъм.