В Газа загинаха израелски полицай и нападетелят му палестинец.

Инцидентът станал на граничния пропускателен пункт Ерец между Израел и северната част на ивицата Газа. Палестинецът застрелял полицая и хвърлил гранати, а после сам станал жертва на ответния огън на израелските войници. Отговорността за нападението поеха "Бригадите на мъчениците от Ал Акса", военното крило на радикалната палестинската групировка Хамас.

В отговор израелски танкове обстрелваха палестинския граничен пост. Днес израелските сили продължиха издирването на палестински екстремисти по къщите във Витлеем на Западния бряг. Продължава и израелската обсада на християнския храм "Рождество". Танковете, които вчера се изтеглиха от Дженин, остават на позиция в близост до града. Здравните власти там съобщиха за идентифицирани досега 39 жертви в палестинския лагер, но броят им можел да надхвърли 200.

Организацията на Обединените нации ще изпрати в Близкия изток мисия, която да установи истината за кръвопролитията в палестинския лагер край Дженин на Западния бряг.Съгласно приетата снощи резолюция на Съвета за сигурност, целта на мисията ще бъде да открие фактите по сигналите за наличие на масови гробове на палестинци.

Съветът за сигурност ще подбере членовете на екипа, който ще замине за Западния бряг. Все още обаче не са определени точната дата на заминаването и срокът на пребиваване в палестинския лагер.

Единодушното приемане на резолююцията стана броени часове, след като израелската страна се съгласи да допусне до лагера международни представители за изясняване на фактите.

Палестинската власт приветства решението на Съвета за сигурност. Главният палестински преговарящ Саеб Ерекат поиска международните пратеници да пристигнат възможно най-скоро.

Палестинската страна отправи сериозни обвинения за масови убийства и разрушения, извършени от израелската армия в Дженин. Твърди се за стотици цивилни жертви в бежанския лагер.

Днес американският помощник-държавен секретар за Близкия изток Уилям Бърнс определи видяното там като "човешка трагедия за хиляди палестински хора".

Израелските сили се изтеглиха от Дженин вчера. Израел отхвърли предложението на палестинския лидер Ясер Арафат, което обвързва възмездието за убийците на изарелския министър Зееви с блокадата в Рамала. Арафат е готов на часа да изправи терористите пред палестински съд, ако израелската армия вдигне обсадата на главната квартира на палестинската власт. Тел Авив настоява убийците да се изправят пред израелски съд.