Администрацията на американския президент Барак Обама планира изрично да поиска оттеглянето на сирийския президент Башар Асад и да наложи на режима му нови строги санкции, предаде Асошиейтед прес, като се позова на правителствени източници, след като вчера Държавният департамент за първи път даде сигнал, че американските усилия за диалог с правителството окончателно са приключили.

Очаква се Белият дом да формулира новата по-твърда политика до края на седмицата, вероятно в четвъртък, заявиха анонимните източници, които уточниха, че стъпката ще бъде директен отговор на решението на Асад да засили репресиите срещу демонстрациите, изпращайки танкове в центровете на опозицията.

Президентът Обама и други висши американски представители досега казваха, че Асад е загубил легитимност като лидер и, че или трябва да оглави преход към демокрация, или да не му пречи, но не бяха призовавали изрично да се оттегли. Новата формулировка ще даде ясно да се разбере, че Асад повече не може да бъде надежден реформатор и трябва да напусне властта.

Очаква се министерството на финансите да  разшири санкциите срещу Асад и вътрешния му кръг, като прибави към черния списък още няколко компании, чиито активи под американска юрисдикция ще бъдат замразени и на американските компании ще бъде забранено да имат бизнес с тях.