До тук се стигна след ултиматум от страна на СДС, че ще оттегли подкрепата си за Беронов, ако ДСБ не оттегли иска срещу Борисов. Самият Неделчо Беронов, също отправи призив за съгласие между ДСБ и лидера на ГЕРБ.

Националният съвет на СДС призова ДСБ да оттегли съдебния иск срещу Борисов, а Петър Стоянов предупреди, че ще преосмисля подкрепата си за Неделчо Беронов. В същото време представители на СДС изказаха очакване самият Стоянов отново да бъде номиниран.

"Не можем да позволим господин Неделчо Беронов заради личната битка, която води Иван Костов, да не се превърне в печеливша кандидатура, а в един от многото десни кандидати с не много големи шансове за успех. Това е!"

Ултиматумът към ДСБ бе мотивиран с необходимостта от максимална подкрепа за Беронов, която според СДС, е невъзможна без Бойко Борисов.
"И ако това не бъде сторено, ние много категорично ще преосмислим своята позиция."

По същото време, но на няколкостотин километра разстояние, кандидат-президентът също призова за компромис.

“Апелирам към двете спорещи страни, да се съберат с оглед на конкретната обстановка която се създаде в България , особено след декларацията на ГЕРБ от събота, защото тя внесе яснота в техните позиции, да ги преосмислят и да преценят трябва ли да го има това дело или то да отпадне. “

В следващите няколко часа лидерите на ДСБ се затвориха в една стая в парламента, за да определят действията си. Иван Костов излезе само за минута, за да гласува в парламентарната зала Закона за досиетата. Отговорът на ДСБ е, че ще погледне много сериозно на тези искания, ако те са условия за обща кандидатура срещу Георги Първанов.

"Ние внимателно следим и изказванията на Неделчо Беронов. Виждаме и там настояване да се потърси такъв път. Това са достатъчни знаци, които трябва да бъдат разчетени, но от този орган, който е единствено упълномощен от нашия устав да взема решения - това е софийското ръководство на ДСБ."

Искът е внесен от Софийската организация и се очаква тя да вземе решение дали да го оттегли до дни. Така две денонощия по-късно Неделчо Беронов и Бойко Борисов очакват новата си среща.