Сънародниците ни зад граница трябва да декларират, че ще гласуват в чужбина пред консулските служби до 1 октомври. Ако системата заработи, за първи път ще се направи опит да се ограничи т.нар. изборен туризъм, при който най-често български граждани от турски произход гласуват организирано по два или повече пъти.

Иван Гетов, директор на служба ГРАО: “Не би трябвало да може да се гласува още веднъж, защото ако е декларирал своето желание да гласува в чужбина, той автоматично е заличен от избирателните списъци в България.”

Министерството на външните работи трябва да обобщи информацията за желаещите да гласуват до 7 октомври. На служба ГРАО са й нужни два-три дни, за да ги заличи от избирателните списъци. От списъците се заличават и напусналите страната два месеца преди вота за държавен глава.

Бисер Троянов, говорител на ЦИК: “Ако те се завърнат в рамките на тези два месеца, трябва да го заявят в общината и ще бъдат вписани в избирателния списък.”

Завърналите се в самия ден 22 октомври също могат да упражнят правото си на глас, като с международния си паспорт удостоверят датата, на която са минали границата.