Малко след това похитителят на детето се самоуби. Така беше разрешена една от най-дългите загадки в историята на австрийската полиция.

Наташа Кампуш изчезва без следа на 2 март 1998 г. на път за училище. Тогава е на десет години. Случаят шокира Австрия и предизвика масово издирване, което не даде резултати.

Вчера момичето е обикаляло квартала около къщата-затвор и е казвало на съседи, че тя е похитеното преди осем години дете. Волфганг Приклопил /44 г./ е намерен мъртъв - хвърлил се е под влак във Виена часове след бягството на пленницата си. Личната карта на момичето е намерена в дома, където той я държал през годините.

Ерих Цветлер - водещ разследването: “Тя беше идентифицирана и от двамата родители, които са разделени, и от сестра си. Разбрахме, че е имала някои белези по тялото, за които досега не знаехме. Те съществуват и сега и за нас няма съмнение, че това е Наташа Кампуш”.

Момичето физически е добре и е спокойно. Няма белези от сексуално посегателство. По някои информации, от време на време тя излизала навън, заедно с похитителя си. Той се грижел за нейното обучение. Според психолози, Наташа е развила Стокхолмски синдром - психологическо състояние, при което жертвата започва да симпатизира на похитителя си.

Все още мотивите на похитителя остават неясни.