Разпореждане за това даде кмета д-р Иван Чомаков, който и днес ще провери на място как се изпълняват санитарните мерки в района, откъдето тръгна заразата. Ако епидемията не бъде преодоляна има опасност на 15 септември да не отворят врати 7 училища, а 2 ясли и 11 детски градини да бъдат затворени.

За почистване на контейнерите за смет комуналната фирма, която обслужва района, досега всекидневно е изпращала 2 сметоизвозващи коли и една фадрома. Днес в “Столипиново” ще работи техника и на още една фирма за чистота като общо ще участват 9 самосвала и 5 фадроми.

Очаква се да бъдат извозени повече от 100 тона битов боклук. За спазването на хигиената в квартала вече са сформирани и екопатрули от социално слаби. Днес екипите на зооветериния комплекс ще продължат да прибират и скитащи кучета.

Случаите на Хепатит "А" продължават да нарастват - в “Столипиново” само за един ден са регистрирани нови 15 заболели като общия им брой вече е 269, а в “Шекермахала” болните са 48.

Строг контрол на водата и хранителните продукти е единственият начин да се спре разпространението на заразата от хепатит А в “Столипиново”. Това заяви за Би Ти Ви националният консултант по вътрешни болести проф. Константин Чернев. Според него, масовото ваксиниране сега ще има спорен резултат. Моментът вече е изпуснат и сега може да се заразят повече хора, тъй като при онези, които вече са преболедували, имунизацията води до повторно заразяване.

Заразените с хепатит А деца нямат почти никакви признаци и много често предават вируса на останалите членове на семейството, обясни професор Чернев. Възможно е заразата да остане скрита в организма дори година. Затова в момента се решава дали да се пристъпи към масова ваксинация на хората в огнището на болестта.

"Масово ваксиниране е спорна идея."

Според проф.Чернев, обаче, съществува и друга опасност, свързана с много по-тежката форма на хепатит С, срещу която ваксина няма, а лечението е много скъпо.

Съветът на лекарите е да се изследваме са хепатит С на всеки три години, заради високия процент скрита заболеваемост.