Кралицата Те Арикинуи Даме Те Атайрангикааху, известна като Те Ата беше погребана в присъствието на десетки хиляди хора. Тя е един от най-почитаните водачи на маорите. Най-големият й син Тухейтия Паки седна на трона с дърворезба до ковчега с тленните останки на майка си.

Възкачването му на престола беше обявено официално, след като множество отговори "Ае" /"Да"/ на въпроса дали той трябва да бъде новият крал.

Тялото на покойната, беше изложено за поклонение в градчето Нгаруауахия, южно от Окланд, след което беше откарано с кану по река Уайкато. Воини пренесоха ковчега по стръмна пътека до върха на свещената планина Таупири, където почиват петимата маорски монарси.

Полинезийските маори се заселват в Нова Зеландия преди около 800 години. Монархията на коренното население на Нова Зеландия е основана през 1858 г., за да обедини племената, в противовес на британската монархия и в опит за съпротива срещу колонизаторите.

Маорите са около 15% от 4 милионното население на Нова Зеландия. Държавен глава на страната е британската кралица Елизабет Втора. Монархията на маорите няма официална конституционна или правна роля, но се радва на висок престиж. Езикът и културата на това население преживя възраждане през последните 20 години, което се дължеше главно на кралица Те Ата.