Периодът, за който е обвиняем, е от януари 2001 до отстраняването му от длъжност през май тази година. Кирил Войнов е с мярка за неотклонение "подписка".

Кирил Войнов и защитникът му Даниела Доковска останаха във Военната окръжна прокуратура броени минути. След като бе обвинен официално отстраненият от длъжност началник на Пожарната не отговори на нито един въпрос.

През юни Кирил Войнов беше отстранен от длъжност и срещу него започна прокурорска проверка по три сигнала. Един от тях е, че е толерирал определени фирми, с което е създал възможност за корупционни практики. Вторият е, че е издал разрешително за възобновяване на дейността на печално известната дискотека "Индиго". Третият сигнал е, че Войнов е ползвал служители на пожарната за свои лични строителни дейности.

Сигналът, станал повод за скандала, бе изпратен анонимно до всички институции, както и до някои медии.

Кирил Войнов бе най-дълго-задържалият се директор на служба в МВР. Дванадесет години той оглавяваше "Пожарна и аварийна безопасност". Преди това 7 години е заместник-шеф на същата служба. Преди няколко години Кирил Войнов бе удостоен и с титлата мъж на годината.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков обяви преди дни, че ще реши съдбата на пожарникар номер едно след като се запознае с обвиненията. Все още няма обявено официално решение.

***
Началникът на националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Кирил Войнов, е подал заявление за напускане, което министърът на вътрешните работи е приел.

Министър Румен Петков е уволнил за тежки нарушения началника на КАТ-София Илия Илиев и неговия подчинен Томи Томов.

В петък Софийската военноокръжна прокуратура повдигна на двамата обвинение за злоупотреба с власт и служебно положение.