Според епидемиолозите това е начинът за най-бързо и радикално справяне с епидемията. В ромските квартали вирусът продължава да се разпространява и случаите там вече са 300.

Ваксината срещу Хепатит “А” не е в задължителния имунизационен списък за децата у нас. Но за най-малките жители на Столипиново и Шекермахала в момента е наложителна, тъй като болестта на мръсните ръце все повече се разраства.

д-р Ани Егинлиян - директор на РИОКОЗ, Пловдив – “Все още забавянето на ваксината няма да доведе до пряка опасност за срив на учебната година в смесените квартали. Заради миграцията на ромите обаче, тя може да пламне отново и в смесените махали на близките села, където едва от петък няма нови случаи на хепатит. “

Само за последните три дни са хоспитализирани 22-ма болни от Столипиново и 1 от Шекермахала. Запазва се тенденцията повечето от тях да са деца от 0 до 9 години. Очакваната ваксината ще обхване всички тях. Утре ще започне и генерално почистване на сметищата в Столипиново, откъдето тръгна заразата.