Несполучливият опит за преврат срещу перестройката на Михаил Горбачов, предприет на 19 август 1991 от група съветски ръководители, сред които шефът на КГБ и министърът на отбраната, ускори рухването на СССР, вместо да го възпрепятства според техния замисъл. По това време съветският президент Михаил Горбачов е в отпуск.

Агенция ТАСС съобщава, че той е "неспособен да изпълнява задълженията си по здравословни причини" и го заменя вицепрезидентът Генадий Янаев. Подкрепени от шефа на КГБ Владимир Крючков и министъра на отбраната Дмитрий Язов, превратаджиите обявяват извънредно положение за шест месеца, възстановяват цензурата и вкарват в столицата армейските танкове.

Барикадирал се в руския парламент, президентът на Русия Борис Елцин се качва на танк и призовава демонстрантите към гражданско неподчинение. Четири дни по-късно, на 22-ри август превратаджиите са арестувани. Сто хиляди московчани празнуват провала на преврата по улиците на Москва.

Арестът на превратаджиите и завръщането в Москва на Михаил Горбачов - вече с непоправимо отслабени позиции, решава съдбата на Съветския съюз, който през декември 1991 престава да съществува. Днес всеки трети руснак определя станалото като "трагично събитие с пагубни последици за страната и народа".