Най- големите жеги се очакват утре. Днес най - топло беше в Сандански- близо 39 градуса. Следват Русе, Гоце Делчев и Велико Търново. В София температурата не надмина 34 градуса.

В Плевенско се измерени температури над 35 градуса. В град Никопол, който пострада най-тежко от наводнението през април, засега няма опасност от епидемии и зарази.

В рекордно топлите дни река Дунав, която заля Никопол преди четири месеца, днес е спокойна.
Преди време заплаха за хората тук, сега реката е най- доброто спасение от жегите. Лекарите в Плевенско, където очакваните температури са сред най-високите, засега не отчитат ръст на повикванията за спешна помощ. Препоръчват обаче възрастните хора да си стоят в къщи и да се пият повече течности.

Д-р Любомир Ненов: Да се избягват по принцип алкохолни напитки, концентрати, защото алкохола по принцип увеличава диурезата и течностите, които се приемат, организма ги отделя. “

Но горещините съвпаднаха с празниците на Никопол, и лекарските препоръки да не се пие алкохол, често не се спазват.

Пострадалите от наводнението хора се радват на горещите дни и не се страхуват от епидемии.
Хората, чиито домове бяха наводнени, ще получат помощ от държавата в размер на 120 хиляди лева. От понеделник пострадалите ще получават помощи във вид на строителни материали, с които да ремонтират къщите си.

* * *

Най-топлото място днес у нас днес беше в столичния градски транспорт.

Почти липсват автобуси с климатик и на практика всички те се проветряват през отворените прозорци. Ефектът за пътниците е, че в тях жегата е още по-жестока, отколкото навън.

Както и през зимата в градския транспорт е с няколко градуса по-топло, отколкото навън. В тези жеги и пътници, и шофьори нямат друг изход, освен да спазват съветите на лекарите и да пият много течности.

С уред, наречен безконтактен термометър, измерваме температурата на пода в столичен тролей - 48 градуса. На седалката е малко по-прохладно - 40 по Целзий. Друг термометър показва, че въздухът се е нагрял до 35 градуса. При 31 навън.

Тролеите разбира се не са виновни. Те са на по 20 години. Исторически погледнато днес не е най-лошият ден. Най-малкото е почивен.

Изследванията ни вече показват, че пътникът в българския обществен превоз безпроблемно понася студ и пек. В диапазона от минус 3 до плюс 50 градуса.