Раул подчерта, че 80 годишният Фидел Кастро се възстановява удовлетворително от операцията, която преживя преди три седмици. Той допълни, че Фидел отново е доказал, че е изключителна личност във всяко отношение.

В обширно интервю пред официоза “Гранма”, озаглавено "Никой враг не може да ни победи!", Раул Кастро обявява, че са взети всички мерки за предотвратяване на евентуална агресия срещу Куба. В голямата част от интервюто Раул Кастро, който е и военен министър, обяснява какво прави Куба, за да се защити от т. нар. план за интервенция на Джордж Буш.

Изказването му беше породено от наскоро огласения план на Вашингтон за подпомагане на свободна Куба, изработен още през май 2004 г. Още в деня, в който зае временно мястото на брат си, Раул каза, че е в процес на осъществяване на мерки за защита, подписани от Фидел през януари. Част от тях предвиждат мобилизация на десетки хиляди резервисти и членове на милицията.

Вестник “Гранма” илюстрира интервюто с две снимки на Раул в неговия офис.

Междувременно президентът на Венецуела Уго Чавес, който е близък приятел и сподвижник на Фидел, заяви, че Кастро преживява трудни дни, които още не са свършили. В понеделник той се срещна с кубинския лидер в неговата болнична стая, за да го поздрави за 80 - тата му годишнина.