Един от мотивите на съдия Анна Дигс Тейлър от Федералния съд в Детройт е, че държавният глава е превишил правомощията си.

Програмата за следене позволява на правителството да подслушва международни телефонни разговори и и-мейли на американски граждани, без издадена съдебна заповед, при положение, че следените са заподозрени във връзки с активисти на Ал Кайда.

Организации за защита на човешките права, както и сенатори, включително от републиканската партия на президента Буш, обявиха програмата за незаконна и отнесоха проблема в съда. Съдия Анна Дигс Тейлър води делото по тази жалба.

Тя подписа документ за незабавно прекратяване на програмата за подслушване, с мотива, че така се нарушава правото на свобода на словото и личните свободи, както и правилото за разделение на властите, залегнало в конституцията.

Програмата за подслушване на неразрешени от съда телефонни разговори между Съединените щати и други страни, е започнала след атентатите от 11 септември 2001 г., но беше разкрита от американските медии едва преди няколко месеца.

Правителството призна за съществуването на тази практика, но настоя, че тя е законна и е насочена само срещу терористичните организации.

Министърът на правосъдието на Съединените щати каза, че правителството не е съгласно с решението и то ще бъде обжалвано.