Със случая е запознат Генералния консул на Република Гърция в Пловдив - Николас Матюдакис.

Историята се случва на 22 юли, когато Международният влак Белград - Солун спира на македоно-гръцката граница. Стефка Маринова и Алис Хованесян пътуват за десетдневна почивка на Остров Корфу при приятелят на Алис. Твърдят, че носят в себе си достатъчно пари и всички необходими документи. Но са свалени от влака.

Алис Хованесян – “Нямаше за какво да се хванат и може би затова не искаха да водят диалог с нас. Те просто бяха решили да ни върнат. “

Стефа Маринова – “Просто това, че сме българки. Още като чуха, че сме българки, беше ясно, че ще има някакъв проблем. По най-зверски начин бяха ни изтръгнати чантите, от ръката, изхвърлени във влака за обратно, ние бяхме буквално изтикани, меко казано, избутани, изтикани. Във влака затиснаха вратата и я държаха до момента, в който влака не потегли. Можете да си представите картината - двата влака, хората, излезли на прозорците и гледат просто ужасени. Не заради себе си само, чувствам се унизена като българка”.

Двете жени нямат обяснение за случая, но с него вече са запознали Гръцкия консул в Пловдив. Днес от Консулството потвърдиха това, но казаха, че с официална позиция Генералният консул ще излезе идната сряда, когато свърши годишният му отпуск.