Близо 2 милиарда лева годишно са разходите на държавата ни за сигурност, според данните в бюджета. Къде в момента се влагат най-много пари и усилия за подобряване на сигурността, провери Габриела Наплатанова:

Трудно е да се изчисли колко точно са инвестициите, провокирани от 11 септември, но сега най-много се работи за  сигурността на границите ни. Загриженост за границите демонстрира само преди два дни и американският посланик.

"Някои казват, че България е най-слабото звено в ЕС, и някакси България изостава от останалите държави в осигуряването на сигурност по границите. Не знам дали е точно така, но фактът, че се коментира означава, че на този въпрос трябва да се обърне внимание”, заяви посланик Джеймс Уорлик.

До началото на декември България трябва да докаже окончателно, че е готова за Шенгенското пространство. Специално обучение ще преминат всички полицаи.

"Защото всеки полицай на улицата - охранителен или пътен полицай, ще трябва не само да познава, но и да прилага шенгенското законодателство”, поясни Павлин Димитров.

За сигурността по границите са отделени 56 милиона от националния бюджет и се усвояват 130 милиона евро за защита на външната граница. 116 милиона евро пък плащаме за новите лични документи с биометрия, които също са разход, свързан с граничната сигурност.

"Плащаме повече за сигурността. Някои държави знаете без лични карти, имат стари паспорти, каквито България имаше преди 2000 година. Те имат и по-щадящ режим за подмяна на документи, а ние в едно форсирани срокове 2 пъти за последните 10 години ги подменяме”, каза Тихомир Безлов.

Летище София от няколко години разполага с автоматизирана система за тристепенна проверка и контрол на багажа. За да влязат там, дори служителите преминават през рентген.  

Всеки ден служителите на "Гранична полиция" залавят фалшиви документи или прекъсват опити за преминаване с непозволени вещества в ръчния багаж. За по-сериозни инциденти се смятат случаите, в които багаж остане без пътник. Това се случва по-рядко.

Милион и половина са вложени за последните години и в сигурността на летища Варна и Бургас. По неофициални данни за сигурността по летищата отиват 10 евро от летищните такси на всеки билет.