Артисти от Старозагорската държавна опера протестираха срещу избрания от Министерството на културата нов директор Петър Радевски. Според тях културното ведомство е одобрило кандидат, който няма нищо общо с оперното изкуство.

Протестиращите обявиха категоричното си несъгласие с избора на Министерството на културата. Според тях Петър Радевски ще нанесе непоправими щети като директор на операта в Стара Загора.

„На първо място е класиран човек, който не е дори оперен човек, а на второ и трето място имаме хора, които са доказани мениджъри в областта на оперното изкуство, според нас това е достатъчно основание да бъде оспорен или най-малкото да има съмнение, за адекватността на този избор", каза Борис Борисов, председател на Синдиката на Съюза на българските музикални и танцови дейци в Държавна опера Стара Загора.

„Извънземни добри специалисти по оперно изкуство не съм виждал. Не може да дойде човек така отгоре някъде пуснат и ние да не го познаваме", коментира Милко Михайлов, артист солист в Държавна опера Стара Загора.

Според артистите интересите на новоизбрания директор са в областта на мюзикъла, вариететната музика и джаза, и дори да е талантлив, неговата област не съвпада с тази на операта, което ще доведе до противоречия и свиване на дейността на операта. Протестиращите настояват министърът на културата да преразгледа решението от конкурса и да бъде назначен директор, който да е тясно свързан с оперното изкуство.