В рамките на следващия месец България ще получи 17 млн. долара, което представлява 24 % от дълга на Сирийската арабска република към страната ни. Това предвижда подписаното днес в Дамаск Споразумение между двете правителства. Средствата ще бъдат преведени на Министерството на финансите. Към момента целият размер на дълга към България възлиза на 75 млн. долара.

"Ние получаваме най-голям процент от задълженията, които Сирийската арабска република има и връща към други страни”, обясни министър-председателят Бойко Борисов.

Ръководителят на българската правителствена делегация поднесе подарък копие на Маска на Терес на президента на Сирийската арабска република Башар Ал Асад, с който разговаря в рамките на посещението си. Премиерът Бойко Борисов се срещна и с министър-председателя на Сирия Мохамад Наджи Отри, който получи като подарък копие на плочка с конник от Тракийското съкровище.

"Най-важното при тази визита е, че възстановяваме традициите, които сме имали преди години”, каза министър-председателят Бойко Борисов. "Основна цел за двете държави ще бъде да гарантират на бизнеса сигурност и възможност за работа. В отношенията между страните България може да помогне с подготовка и обучение на кадри в сферата на туризма и медицината.

Ще се стимулира и връщането в Сирия на българските фирми, които да се включат в проектирането и изграждането на инфраструктурни обекти, енергийни мощности, развитието на техническата и текстилната промишленост”, обясни премиерът Бойко Борисов. „По този начин ще осигурим работни места и влияние в този район”, допълни българският министър-председател.

В рамките на посещението бяха подписани още три споразумения между двете държави - за икономическо сътрудничество, за сътрудничество в областта на физическото възпитание и спорта и за международен сухопътен транспорт на пътници и стоки. По време на пленарните разговори между официалните делегации бяха постигнати договорености за възстановяването на въздушната линия София-Дамаск, както и за откриването на две нови - Варна-Латакия, София-Халеб.

"Сирия възлага много надежди на България проблемите в тази част на света да се решат по мирен път, а това е позицията и на нашата държава”, каза още министър-председателят Бойко Борисов.

Още по темата можете да видите тук