Пред българските посланици в чужбина министър Калфин заяви, че София подкрепя Скопие за членство в Европейския съюз, но ще настоява да се спазват принципите на добросъседство и да няма агресия към българската нация или история, от страна на македонските власти.

Македонският посланик в София - Абдираман Алити, който поиска, а впоследствие отказа среща по този повод в Министерството на външните работи, не е подновявал искането си за разговор по темата.

Заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков, днес повтори позицията на София: "Това, което ние бихме искали и занапред е отношенията с Македония да се развиват на основата на добросъседството, на основата на демократичните принципи залегнали в двустранната декларация на премиерите от 1999 година, където и България и Македония са приели ангажимента за ненамеса във вътрешните работи и за ограничаване на негативната пропаганда".

Заместник-министър Кючуков добави, че България стриктно спазва тези ангажименти. На въпрос, до каква степен Скопие ги спазва, заместник-министърът не отговори директно. Думите му бяха, че Македония е извървяла сериозен път към своята европейска интеграция и спазването на европейските принципи и че София се надява Скопие да продължи по него.