На днешното си заседание Либийският съд отхвърли искането за нови експертизи, които да изяснят, как е възникнала епидемията от СПИН в детската болница в Бенгази, както и дали българките са подлагани на насилие по време на следствието.

В залата не се яви и нито един от призованите от защитата свидетели. Следващото заседание на съда е на 8-ми август. Нито един от призованите, така наречени ключови свидетели, не се яви в съда.

Сред тези, които защитата иска да притисне в залата са либийските експерти, подписа ли се под заключението, че заразата е умишлена, а вирусът - вероятно нарочно генно-модифициран.
Съдът постанови, че тези хора може да бъдат изслушани само, ако адвокатите предварително представят въпросите, които ще задават. Другият път прокуратурата има за задача да призове свидетелите и това значи, че те нямат право да не се явят.
Ако все пак не дойдат по някаква причина, Бизанти ще трябва да направи резюме от най-важното, което те са казали на други етапи от разследването или по време на предишния процес. А темата за насилието - психологическо и физическо, изглежда наистина погребана.

Кристияна Вълчева: “Тези свидетели - оставете ги. Никой няма да се осмели да дойде в съда, при положение, че семействата им са тук. “

По време на изтезанията имаше поне 50 офицери, които видяха всичко. Опитайте да ги доведете тук да свидетелстват… а видяха целите нощи викове, крясъци, кучетата. Всичко. Даже Джума Мишери ги викаше да се наслаждават на това как съм разпъната на прозореца.

409 деца и 19 заразени майки ще заминат до месец за Франция и Италия, където либийската държава е платила 15 милиона евро за предстоящото им лечение, съобщи Идрис Лага.
Той допълни, че европейският съюз е дал много малко за шума, който вдига и е по-добре евро - представителите да спрат с намесата.

Пътят към положително решение не минава през политически натиск, категоричен бе председателят на асоциацията и допълни, че добър край може да има само, ако резултатът от преговорите защити интереса на децата.

Ако има нещо положително от днешния ден, то то е, че днес за първи път нямаше викове и камъни по журналистите и дипломатите от страна на роднините на децата.
Но председателят на асоциацията на роднините Идрис лага отправи нов ултиматум. Този път към европейските и американските дипломати, които се месят в случая. Думите на Лага бяха: Американците могат да имат общи интереси с българите, но да не забравят, че интересите им с Либия са по-големи.

* * *

Този път, пред сградата на съда няма протестиращи роднини на заразените деца. Отсъствието им се обяснява с постигнатия напредък по техните искания, а именно, децата да заминат на лечение в Италия и Франция.

Преди делото говорител на Асоциацията на роднините каза, че заминаването се очаква до месец.
Необходимите средства за транспорта, престоя и лечението на болните деца са осигурени, и се чакат единствено визи.