Според министъра близкия до селото водоем, където се събират диви птици, е възможен източник на вируса. За начина, по който са били определяни обезщетенията за унищожените птици, министърът обясни, че той е регламентиран с наредба от Министерския съвет.

За големите птици хората са получили 4 лева на килограм, за гълъбите, които се отглеждат в селото - 30 лева на бройка. Министърът подчерта важността на това, хората да не крият птиците, а да ги предават ако имат съмнения за птичи грип.

***
Резултатите за птичи грип от дадените за изследване допълнителни 125 проби в района на Кърджали трябва да бъдат готови днес. Засега няма официална информация за нови случаи на умрели домашни птици в региона.

Очакванията са пробите да се окажат от нископатогенния щам, който не е опасен за хората. Въпреки това са осигурени 160 000 опаковки от лекарството Ремантадин и около 2000 Тамифлу.
Две са болниците в страната, които са готови да поемат евентуален случай на птичи грип. Това са Инфекциозната болница в София и "Св. Марина" във Варна. Кризисният щаб е приел и позиция на страната ни, в която се изразява подкрепа за сформирането на европейски запаси с антивирусни препарати.

Референтната лаборатория на Националната ветеринарномедицинска служба потвърди за първи път случай на вируса на птичия грип на 20 юли т. г. Огнището беше открито в двора на частен стопанин в село Слънчоглед. По-късно бяха унищожени всички домашни птици в селото и беше наложен строг карантинен режим на целия Кърджалийски регион.